Tags: Links
All Categories
Featured
Table of Contents
Of uw buren een vergunning nodig hebben, kunt u nakijken op de website omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of uw buren wel of geen vergunning nodig hebben voor het nieuwe bouwwerk. Als blijkt dat uw buren geen vergunning nodig hebben, dan kunt u niet zoveel doen.
Uw buren zijn echter niet verplicht om dit te doen (sleutel op de deur bouwen). Hebben uw buren wel een vergunning nodig voor het bouwwerk? Dan kunt u bij de gemeente navragen of de vergunning ook is verleend door de gemeente. Is de vergunning verleend? Dan kunt u wellicht nog bezwaar maken tegen dit besluit.
Let op: ook de toezending van de vergunning aan de aanvrager wordt gezien als een bekendmaking. Dan zijn uw buren door toch te gaan bouwen in overtreding. U kunt in dat geval de gemeente vragen handhavend op te treden tegen deze overtreding. De gemeente is in principe verplicht om bij elke overtreding op te treden.
Op Architect, Direct gebruiken we cookies. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Voor meer informatie kun je hier verder over lezen in onze privacy policy.
heeft natuurlijk ontzettend veel voordelen. Zo hoef je geen legeskosten te betalen en hoef je niet wekenlang te wachten voordat je eindelijk de vergunning hebt gekregen. Maar goed. Wanneer mag je vergunningsvrij bouwen, mag je overal bouwen zonder vergunning? En aan welke regels moet je voldoen als je zonder vergunning wil bouwen? Dat zijn vragen die wij ontzettend vaak krijgen.
Wanneer je deze blog hebt gelezen ken jij alle antwoorden en weet je precies wanneer jouw verbouwing vergunningsvrij is. In het eerste hoofdstuk laat ik je zien welke type verbouwingen vergunningsvrij gebouwd mogen worden. Hierbij geef ik een aantal voorbeelden en vertel ik in welke gevallen je niet zonder vergunning mag bouwen.
Met deze tool kun je simpel zelf controleren of je vergunningspichtig bent of niet. Vervolgens vertel ik meer over de eisen rondom vergunningsvrij bouwen. Zo laat ik zien waaraan je moet voldoen als je een aanbouw, bijgebouw of een dakkapel vergunningsvrij wilt bouwen. Als laatste vertel ik meer over de regelgeving rondom bouwen zonder vergunning.
Om vergunningsvrij te bouwen zijn vooral de plaats, afmetingen en het gebruik van het gebouw van belang. Ook als je vergunningsvrij bouwt moet je voldoen aan het Bouwbesluit. Voer je bijvoorbeeld constructieve wijzigingen door? Dan moet je altijd een constructieberekening laten maken door een constructeur. Voordat ik inga op specifieke situaties waarbij je vergunningsvrij kan bouwen, is het belangrijk om te weten waar een omgevingsvergunning voor dient.
Een vergunning zorgt ervoor dat de gemeente kan controleren wat er gebouwd wordt in hun regio. Hierbij kijken ze vooral naar de veiligheid en de hinder die een constructie veroorzaakt, de gemeente kijkt ook of het gewenste bouwwerk in het straatbeeld past. Die twee laatste punten hebben vooral te maken met de welstandseisen die voor een wijk zijn opgesteld.
Dat bouwwerken gecontroleerd worden is dus helemaal niet zo slecht. Je weet hierdoor ook zeker dat constructies die buren bouwen gecontroleerd worden en niet voor overlast zullen zorgen. Om het voor jou en de gemeente makkelijker te maken zijn er echter regels opgesteld waarbij een bouwvergunning in sommige gevallen niet nodig is.
Er zijn enkele verbouwingen die vergunningsvrij gebouwd mogen worden. Voorbeelden hiervan zijn:Aanpassing aan de gevelDakraam plaatsen, Tuinhek of schutting plaatsen, Interne (niet-constructieve) verbouwing van een bestaande woning, Zonnepaneel/Zonnepanelen plaatsen, Speeltoestel of vlaggenmast plaatsen, Er zijn ook bouwwerken die in de meeste gevallen wel vergunningsvrij gebouwd mogen worden, maar nog afhankelijk zijn van regels die ik in de volgende hoofdstukken zal bespreken.
Precies die regels zal ik dan ook in deze blog bespreken. De aanbouw, uitbouw en het bijgebouw vallen onder een groep die we de bijbehorende bouwwerken noemen. Dit zijn dus bouwwerken die bij een hoofdgebouw horen. Over het algemeen komen de regels voor deze bouwwerken dan ook redelijk overeen. Er zijn twee veel gebouwde bouwwerken die niet vergunningsvrij gebouwd mag worden.
Voor beide heb je altijd een vergunning nodig omdat deze het straatbeeld dusdanig veranderen dat dit gecontroleerd moet worden. Waarom dat straatbeeld van belang is vertel ik je in de volgende hoofdstukken. In de volgende gevallen mag je niet of zeer beperkt vergunningsvrij bouwen:Bij beschermde woningen, In natuurgebieden, weilanden e.
Bij recreatiewoningen en woonwagens (tenzij het bestemmingsplan dit toelaat)Onder een beschermde woning rekenen we een stads- of dorpsgezicht en een rijks-, provinciaal- of gemeentelijk monument. Deze woningen zijn van cultuur historische waarde en worden daardoor door extra regels beschermd (villabouw). Vergunningsvrij bouwen is door die extra regels dan ook bijna onmogelijk.
Wat wel kan is het vervangen van dakpannen of onderhoud aan een bestaande dakkapel. Dit wordt gezien als regulier onderhoud en dit mag je wel vergunningsvrij uitvoeren. Wanneer je de eerder genoemde constructies wel vergunningsvrij mag bouwen lees je in de komende hoofdstukken. Om je te helpen bepalen of je wel of niet vergunningsvrij mag bouwen heb ik op basis van de regels uit het Bouwbesluit een simpele vergunningscheck gemaakt (nieuw huis bouwen wat kost dat).
In het vervolg van deze blog vertel ik je meer over de regels en de voorwaarden van vergunningsvrij bouwen. Je mag een aan- of uitbouw vergunningsvrij bouwen wanneer deze…Op het achtererf is geplaatst, Binnen het bebouwingsgebied valt, De afmetingen juist zijn, De aan- of uitbouw voldoet aan de gebruikseisen, Wat dit betekent vertel ik je in dit hoofdstuk.
Bij een rijtjeshuis is het achtererf simpel de bepalen, dit is namelijk de achtertuin - nieuw huis bouwen wat kost dat. Voor een hoekhuis of vrijstaand huis geldt dat het achtererf 1 meter vanaf de voorkant van het huis begint. Om dit te verduidelijken geeft de gif hieronder het achtererf weer. Het bouwen op het achtererf heeft te maken met de eerder genoemde welstandseisen.
In dat geval heb je ook voor het voorerf geen vergunning nodig. Echter komt dit steeds minder vaak voor. Om deze regel zo makkelijk mogelijk te maken heb ik de rekenformules in een tool verwerkt waarmee je in één oogopslag weet of je vergunningsvrij mag bouwen. Het is heel simpel.
Vervolgens trek je van het vergunningsvrij te bebouwen gebied de oppervlakte van eerdere bijbehorende bouwwerken af. nieuw huis bouwen wat kost dat. Tada! Je weet hoeveel je vergunningsvrij mag bijbouwen. Een aanbouw mag vergunningsvrij maximaal 4 meter diep (lees: lang) zijn. Daarnaast mag hij niet hoger dan 30cm boven de grens tussen de begane grond en eerste verdieping komen - modern bouwen.
Belangrijk is dat het bouwwerk de functie van het wonen vervuld. Dus, hij mag gebruikt worden als…Verlenging van de woonkamer, Serre, Berging, Garage(Bij)keuken, Hij mag dus niet gebruikt worden als winkel of kantoor. In dat geval heeft het bijgebouw namelijk een andere functie. Wil je nog meer weten over het vergunningsvrij bouwen van een aan- of uitbouw? Bekijk dan even deze blog.
Mede omdat ook een bijgebouw onder de bijbehorende bouwwerken valt. Ook het bijgebouw mag alleen op het achtererf gebouwd worden en het maximaal te bebouwen gebied kan je dus aan de hand van de eerdere slider berekenen. Hierdoor weet je ook weet hoe groot het bijgebouw vergunningsvrij mag worden. De overige regels zal ik in dit hoofdstuk bespreken, maar eerst nog even een overzicht van de constructies die we onder een bijgebouw rekenen.
Een aan- en uitbouw zijn dit namelijk wel. Binnen de 4 meter van het hoofdgebouw gelden dezelfde regels als voor een aan- en uitbouw. Buiten de 4 meter wordt het echter iets ingewikkelder. Buiten de 4 meter mag een bijgebouw namelijk altijd 3 meter hoog zijn - nieuw huis bouwen wat kost dat. Een prima hoogte voor een bijgebouw, maar het kan nog hoger.
Ook mag de hoek van die dakvlakken niet groter zijn dan 55 graden. Tot slot is er ook een maximale hoogte (nieuw huis bouwen wat kost dat). Deze ligt op 5 meter. Helaas is 5 meter niet altijd toegestaan. De hoogte wordt namelijk begrensd door een andere formule die luidt als volgt: (de afstand tot de perceelgrens (m) x 0,47) + 3.
Het enige wat je moet weten is de afstand tot de perceelgrens van het toekomstige bijgebouw. Binnen de 4 meter moet ook het bijgebouw ten dienste van het wonen zijn. Dus ook de opsomming die ik in het vorige hoofdstuk maakte geldt hier. Buiten de 4 meter geldt echter dat het bijgebouw ondergeschikt moet zijn aan het hoofdgebouw.
Wil je meer weten over het vergunningsvrij bouwen van een bijgebouw? De regels staan uitgebreid beschreven in deze blog over het vergunningsvrije bouwen van een schuur. De regels zijn zoals je weet voor elk bijgebouw hetzelfde. Dan de dakkapel (nieuw huis bouwen wat kost dat). Dit is een volledig opzichzelfstaande constructie en dus hebben de regels ook niets te maken met bijbehorende bouwwerken.
Een dakkapel mag namelijk niet aan de voorkant van het huis geplaatst worden om precies dezelfde reden dat een bijbehorend bouwwerk niet op het voorerf geplaatst mag worden. Ook hier mag je door de welstandseisen niet zomaar het uiterlijk van de woning veranderen aan de kant van openbaar toegankelijk gebied - nieuw huis bouwen wat kost dat.
Door deze regel mag een dakkapel vaak ook niet aan de zijkant van een woning gebouwd worden zonder vergunning. Aan de achterkant van de woning, is de dakkapel vaak wel vergunningsvrij. In tegenstelling tot de afmetingen van bijbehorende bouwwerken, gaat de afmeting hier vooral om de grootte van de dakkapel ten opzichte van het dak.
Daarbij komt ook dat de onderkant van de dakkapel niet verder dan 1 meter van de dakvoet af mag komen. Voor de dakkapel zelf geldt dat deze niet hoger mag zijn dan 1,75 meter. Hoewel er steeds meer soorten dakkapellen gemaakt worden, is vergunningsvrij enkel een plat dak toegestaan. Een tip hierbij is wel dat vergunningsvrij bouwen niet het enige is wat telt.
Dit type dakkapel heeft een licht aflopend dak, waardoor deze het regenwater beter afvoert. Daarnaast sluit hij ook beter aan bij het dak en creëert hij een opener gevoel. Wil je nou nog meer weten over het bouwen van een vergunningsvrije dakkapel? Bekijk dan even deze blog. Belangrijk om te onthouden is dus dat er meer criteria zijn dan alleen de vergunning.
Er zijn ook nog een aantal regels waaraan je moet voldoen wanneer je vergunningsvrij mag bouwen. Mocht je er na het doen van de vergunningcheck of deze blog achter zijn gekomen dat je vergunningsplichtig bent, dan is het zaak om de procedure van de omgevingsvergunning te starten. Tijdens die procedure vraag je de vergunning aan, wacht je op het oordeel van de gemeente en kan je beginnen met verbouwen.
Wat belangrijk is om te weten, is dat je voor de vergunningsaanvraag een constructieberekening en bouwtekeningen nodig hebt. Met de bouwtekeningen wordt de huidige en toekomstige situatie weergegeven aan de gemeente, terwijl de constructieberekening de getekende constructie op verschillende krachten test. Uiteindelijk zal dit de gemeente helpen in hun oordeel over de veiligheid van de constructie, maar natuurlijk ook om te bekijken of voor de toekomstige constructie een vergunning verleend kan worden.
Vergunningsvrij bouwen klinkt natuurlijk top. Je kunt sneller bouwen, je hebt minder last van bureaucratie en het is goedkoper. nieuw huis bouwen wat kost dat. Lijkt alsof er geen nadelen aan zitten… Helaas is dat niet altijd het geval! Het vergunningsvrij bouwen betekent namelijk niet dat je regelvrij mag bouwen. Helaas is het hierdoor voor veel mensen niet duidelijk aan welke regels je moet voldoen als je vergunningsvrij mag bouwen.
Let op (!). Als huiseigenaar ben jij verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving. Die verantwoordelijkheid ligt dus niet bij de aannemer. Maar goed… Aan welke regelgeving moet je dan voldoen? Als je vergunningsvrij wilt bouwen moet je je aan de volgende wetgeving houden:Het Bouwbesluit, De Welstandseisen, Het Bestemmingsplan, Het Burenrecht Het Bouwbesluit is de belangrijkste wetgeving waar jij je aan moet houden als je vergunningsvrij bouwt.
Alle eerdere regels en eisen zijn nu samengevat en gebundeld in één document. Het is vervolgens aan jou om aan die eisen te voldoen. Het bouwbesluit richt zich op bijvoorbeeld de bruikbaarheid, energiezuinigheid en de veiligheid van de gebouwde constructie. Hiervan is de veiligheid natuurlijk het meest belangrijk. De veiligheidseisen van staan in artikel 2.
Latest Posts
Printer Hp
Auto Verkopen Advertentietekst - Autoopkoperbenelux.be
Vlakke Huidplaat Stoma